Kereta saya enjin 4g18adakah bermasalah kalau saya masuk gearbox cps??minta tolong otai2 waja. Appreciate. Tak silap gang tebo pun tak ramai lagi malam tu. untuk pemanduan dalam bandar mungkin sebab minyak kuat kerana. apabila tukar gear ke “N” atau D3 atau lain2pun masih berkelip2. WAJA CPS Komuniti, Kuala Lumpur, Malaysia. Application: 1. Masih lagi membawa enjin dari luar. Enjin tersebut menggunakan teknologi terkini. Improved fuel efficiency and better control are now offered. We have 1 cars for sale for: proton waja problem, priced from MYR 16,000. 0 Tambah ulasan Sep. Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan sedikit. Ada masalah wiring ko? Kawe banyak juppo waja yg lampu depan kanannya tak nyala. 6 4G18 on Thu Oct 20, 2011 9:35 pm. Enjin ini dibina sebagai membuktikan kemampuan Proton untuk membina enjin yang berkuasa dan mematuhi piawaian emisi yang ketat. Ia berkemungkinan disebabkan terdapat kebocoran pada sistem penyejukan enjin kereta anda (cooling system). 11/03/2016. enjin tiada sebarang masalah,jami. Saya dah pakai almera lebih kurang 5 bulan. Sy dah tukar ecu,iafm,fuel filter,fuel pump,spark plug,service throtle body,cam sensor dan crank sensor ttp masalah x selesai. Amat sesuai untuk enjin kereta model lama, 4g13 / 4g15, 4g18 dan sesuai juga untuk enjin Diesel. The company recorded a total of 8,506 new registrations, representing a 20. Engine mounting dikategorikan sebagai komponen slow moving dan bisa dikatakan bahwa sangat jarang penggantian pegangan mesin ke sasis ini. Nak pilih kereta 2nd hand ni kena betul-betul pilih, tersalah pilih menyesal; dapat yang pernah accident naya tu. Contohnya spark plug anda berwarna hitam adalah kesan dari pembakaran yang tidak sempurna. Tanda spark plug kereta rosak, tanda distributor rosak adalah merupakan tanda-tanda yang biasa berlaku. Kalau dah lama dan enjin dah panas dia okay je. It was first introduced in the Colt and Colt-derived models in 1978. Masalah air radiator berkurang dengan cepat ini memang telah menjadi masalah biasa yang terjadi kepada manusia yang bergelar pemilik kereta. 0 tahun 2016. try main top. anything email to me at [email protected] by. Matikan kenderaan serta-merta dan periksa takat air dalam enjin. Enjin Waja 4G18 menggunakan Distributorless (tanpa distributor) Ignition System dari jenis Waste Spark System. Gen 2 pulak Low end lembik tapi High end power. Mitsubishi enjin good condition. Anonymous said salamm. dont worry, masalah tu mmg akan ada sbb kereta barusebenarnya Exora tidak ada masalah besar yg melibatkan sistem enjin ataupun elektrikaloleh itu jangan takutproton sudah bagi waranti sehinga 5 [email protected] 8 single cam upgrade to coil on plug Nak mod coil plug k20 pada enjin 4g93ck atau 4g18 ni ada susah sikit. Enjin ini digunakan dalam model-model kereta Proton bermula dengan Proton Gen-2 diikuti model-model lain termasuk Proton Satria Neo,Proton Waja dan Proton Persona. enjin campro bagus pakai minyak ni. average 70-90kmh sahaja. terima kasih buat blog yang boleh menjadi panduan kepada saya yang tak tau ni. 0 Tambah ulasan Sep. Minyak enjin dari Liqui Moly ini sesuai untuk enjin petrol dan diesel tanpa gas turbocharging serta caj penyejukan udara. Kereta anda enjin bergegar, berbunyi, dashboard bergegar kecil dan membuat kita memandu tak selesa, ini adalah di sebabkan getah enjin kereta…. 6 (A) Last Unit MMC : Sesi Review Santai & Panas Enjin Sesi panas enjin bagi kereta jarang bergerak. Enjin Campro DOHC asas dikeluarkan dalam 2 sesaran enjin iaitu 1. Saya dah tukar fuel pump, cam sensor, distr coilok le Sekejap. sbb ada yg cerita klu enjin dah berusia perlu tukar gred minyak enjin. 6L engine and sturdy chassis. Kalau tengok perbezaan noesis enjin SR18DE yang ada hallucinogen menghasilkan 140bhp berbanding enjin SR18DE yang tak menggunakan hallucinogen hanya sekitar 125bhp (atas kertas jer) Enjin ni pon pakai timing chain. kadang2 kereta tengah berjalan tetiba mati juga boleh berpunca dari pump ni. masalah yang disebutkan, anda bawa ke bengkel yang dipercayai untuk pemeriksaan. Masalah Proton Waja Manual. Jadi, tiada bantuan angin untuk menyejukkan gas / cecair aircond yang panas itu. is it due throttle body problem? pls. dah tkaq dah yg tu. it rev up little bit then suddenly jerking and went off. Waja Cps ni saye sudah tukar. 2 pada Februari 2004. saya pakai Almera. Waja 2000 Enjin Mitsu 4G18 - Pakai 12 tahun takde masalah enjin. Kalau kat body Waja enjin 4g18 ni dah sedap dah. Meter tank minak (Bar) tak taily dengan digital no. Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang direka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. Home >> Entire Malaysia >> Ecu waja auto 4g18 mmc 1. Kecualilah kereta itu dipandu laju kerana ada angin masuk ke ruang enjin untuk membantu menyejukkannya. Memang biadap Waja ni. Enjin Campro DOHC asas dikeluarkan dalam 2 sesaran enjin iaitu 1. enjin tiada sebarang masalah,jaminan diberikan jika enjin ada sebarng masalah. 1) Casing Power window, diperbuat daripada plastik so sangat mudah untuk pecah dan mengakibatkan tingkap tak boleh buka atau tutup. Skrg aku pakai waja auto tahun 2002. ECU ni kesan ade problem antara dua mende ni, so dia bgtau kita dgn blinkingkan OD tu. Improved fuel efficiency and better control are now offered. perbezaan enjin wira vdo dan mmc, Seperti yang kita tahu Proton Waja yang asal menggunakan enjin Mitsubishi 4G18 1. – Model baru Proton yang namanya masih dirahsiakan, akan dijual pada harga di bawah RM80,000 seunit bagi enjin 1. Sebelum berhadapan dengan masalah yang lebih buruk terhadap kenderaan, pemilik kenderaan disarankan menggantikan penapis minyak setiap 10,000km. Seandainya start enjin x boleh hidup (cek bateri ok,cek plug ok & cek minyak x oke sebab pump x berfungsi. Salam,Saya nak tanya boleh ker Waja yg pakai engin 4G18 SOHC convertkan headnya kepada DOHC. 6 menggunakan enjin 4G18 yang turut digunakan oleh Mitsubishi Lancer model tahun 2000 tetapi kemudian ia mula menggunakan enjin Campro pada tahun 2006. sbb ada yg cerita klu enjin dah berusia perlu tukar gred minyak enjin. Ingat proton telah dilahirkan hampir 30 tahun. Kebocoran ini berpunca sama ada daripada valve seal pada kepala silinder yang bocor atau lebih teruk mungkin disebabkan kebocoran pada gegelang omboh. 6 SOHC Fuel Injection. jenis se 1. Enjin mounting harganya lebih kurang 5 kali ganda dari top mounting. 8k rpm, 80kmph 2. Ruangan ini adalah untuk membincangkan masalah-masalah berkaitan dengan proton. Cuaca agak mendung di Shah Alam. Jadi setelah mekanik tersebut membuat semakan dengan menggunakan kaedah membuat power test di fuel pump tersebut barulah saya tahu confirm fuel pump bermasalah dan sudah tidak berfungsi. Power window (termasuk suis dan mekanikal part utk power window) = masalah yang paling utama kereta proton. Dah pergi proton pun tak selesai masalah (terbang 1k). Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang direka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. Enjin Campro DOHC asas dikeluarkan dalam 2 sesaran. Jadi daripada masalah yang aku hadapi ini, aku dapat menambah lagi serba-sedikit pengetahuan ku tentang enjin. pertama skali cuma cylinder blok 1&4 ada spark. Sekiranya kenderaan itu tiba-tiba semput dan kemudian bergerak semula di dalam keadaan biasa, mungkin terdapat masalah pada fuel pum. Tapi boleh saya katakan untuk Nissan Grand Livina ini, daripada 30 Pembeli hanya 1 Masalah sahaja yang kami terima. Jika lampu ini menyala, ia mungkin menandakan bahawa enjin anda menjadi terlalu panas. bunyi tik tik tik je. Masalah semput adalah suatu masalah yang biasa berlaku. Proton Junethe Proton Waja exterior was updated with a new honeycomb lower grille, new headlamps, new rear taillights nicknamed thermometer taillights, protin Waja lettering moving to above the manual plate wsja new alloy wheels. Masa tu aku terbang RM1. Base kurang kasar cket bunyi dia berdasarkan pengalaman aku lah. Now out of production, the 1. Mengurangkan pencemaran gas toksik yang dikeluarkan oleh sesebuah kenderaan. 0L V6 yang turut digunakan pada Proton Perdana. Asalnya model Proton Waja 1. Kereta Proton Waja boleh bertahan sampai 90,000 km dan Honda CRV pula mampu bertahan sehingga 160,000 km. Proton Waja 1. Reset balik. Kereta saya baru shj on symbol enjin, selepas hujan lebat Dan saya terpaksa lalu takungan air banjir d usj. The Proton Waja has been around for a while now, slightly more than 10 years. Namun half Tayar shj, kereta bezza metallic cc 1. Periksa sekiranya terdapat kerosakan pada coil distributor kereta anda. Amaran suhu enjin. siptoms nya canmi…bila enjin jalan dalam 10 minit , alarm check engine kluar…tak berapa lama enjin pun mati tetiba…bila off start switch pastu on balik beberapa saat. Masalah ini diselesaikan dengan pemetaan semula ECU enjin tersebut pada tahun 2005. 0 L 4G63 I4 Kenari Kelisa Myvi (2005 - 2007. performance vs cost. Lambat menukar minyak gear 2. Saya ada masalah kereta wira 1. Pada penghujung tahun 2005, satu lagi varian eksklusif Waja dengan tapak roda yang lebih panjang iaitu Proton Waja Chancellor dilancarkan, digerakkan oleh enjin 6A12 2. Untuk pengetahuan saya dah check ekzos…. Sesiapa yang p. Timing belt - 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. camana sesuai tak kalau saya masuk ke enjin mmc 1. Saya dah tukar fuel pump, cam sensor, distr coilok le Sekejap. Servis jaga. Asalnya model Proton Waja 1. sy ingat semua designer yg ada kat proton ni patut diganti dgn wajah baru saja…. disini saya ingin bertanya. Kalau enjin mati tibe2 itu adalah mslh crank sensor sangkut kat drive shaft. Note: Price quoted for 1 piece, please purchase 2 pieces if you need a set of 2 pieces. Masalah yang kerap jadi dekat valve ni adalah stuck open ataupun stuck closed. You have remained in right site to begin getting this info. Naza, Perodua…. Macam2 pomen tuh check, untuk kenal pasti masalah kereta aku. so, sy tukar o2 sensor ori mitsu yg baru. tukar crank sensor tu je. my, Malaysia's largest marketplace. – Model baru Proton yang namanya masih dirahsiakan, akan dijual pada harga di bawah RM80,000 seunit bagi enjin 1. Biasalah, dah guna lama ni mungkin dah mula tersumbat atau pam dah tak kuat. tapi pikap mmg kurang sket. sy ingin Dapatkan panduan dari Tuan kerana sy dah habiskan duit beratus Rm tp masalah x setel lagi. Untuk menggantikan ignition sistem Waja dengan ignition sistem 4G93 adalah satu perkara yang tidak. Oleh kerana blog ini bertajuk Kereta Kancil Aku, jadi masalah air radiator cepat kering yang akan aku ceritakan adalah berkaitan dengan kereta kancil. Kalau yang ni jadi memang satu-satunya kereta Malaysia yang lawa ala-ala Mitsubishi gitu kan. dont worry, masalah tu mmg akan ada sbb kereta barusebenarnya Exora tidak ada masalah besar yg melibatkan sistem enjin ataupun elektrikaloleh itu jangan takutproton sudah bagi waranti sehinga 5 [email protected] This engine manual has been written in a format that is designed to meet the needs of Proton/Mitsubishi technicians worldwide. ni tengah try nak check starter. Denso also develops and. Enjin diorang memang mahal sebab tu harga pun mahal juga. Ada masalah pada sistem brek, ABS atau cecair brek berkurangan. Kod untuk enjin ini yang mempunyai sistem MIVEC ini adalah 4G92 yang mempunyai 1597 cc, 175hp, 16 valve. Tumpang tanya saya pakai gen 2. Enjin Campro DOHC asas dikeluarkan dalam 2 sesaran enjin iaitu 1. Walaupun enjin tersebut kelihatan berkuasa pada kelajuan enjin tinggi, namun pengguna awal Gen-2 mengalami masalah kekurangan kilasan terutamanya. 0L V6 yang turut digunakan pada Proton Perdana. udah adjust brpa kali naik sekejap tapi pas seminggu masalah sama timbul. The Proton Waja is the first model designed. Kereta waja 1. Asal kereta wira 1. jgn panik, cuba kaedah potong wayar & connectkan balik guna connector biasa2. 6manufactary year 2003low millage1 careful owneroriginal. Enjin DOHC asas. timing enjin kereta anda terlalu rendah atau telah lari dari setting asal. ; Cari barangan untuk dijual, di jual atau bidaan dari penjual/pembekal kita. Pada tahun 2008, enjin Campro pada Proton Waja turut dilengkapi teknologi pemasaan injap boleh laras Campro CPS. com je n bndingkan jnis n harganya. Akan tetapi. bila tukar crank sensor masalah tu selesai. kereta dihantar beberapa kali untuk service dan bayaran juga dikenakan termasuk upah penukaran. With the new PROTON lettering on the rear boot lid and a new rear bumper design, the Persona is now more recognisable than ever. Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan sedikit. Lakukan pemeriksaan berikut mengikut turutan. Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang direka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. drier (bentuk mcm botol terletak dalam bahagian enjin warna silver atau hitam) dan expansion valve (warna emas) jumlah lebih kurang RM 250. 2003 PROTON WAJA 1. Saya dah pakai almera lebih kurang 5 bulan. Saya memang perasan masalah ‘jerking’ yang dimaksudkannya sejak akhir-akhir ini. asap ada sedikit kehitaman tapi bila enjin da panas, bila pedal minyak di tekan, rpm enjin turun dan enjin akan mati. enjin atas 100K, selalunya yang mula tunjuk tanda enjin sudah berusia, masa tu pun kita boleh rasa enjin senyap dan lancar, enjin tidak panas melampau, maknanya enjin masih elok dan sesuai diberi minyak berkualiti. 6 PREMIUM (A) RM 6,900. siptoms nya canmi…bila enjin jalan dalam 10 minit , alarm check engine kluar…tak berapa lama enjin pun mati tetiba…bila off start switch pastu on balik beberapa saat. Dr segi prestasi enjin aku rasa x ubah spt honda civic tu. Sy mengalami satu masalah pada enjin evo 3 sy. it rev up little bit then suddenly jerking and went off. salam en zainul. Saga 1988 Enjin Magma - Pakai 12 tahun takde masalah enjin. Proton Savvy 1. Cuba pulas steering kereta end to end, sepatutnya tak ringan dan tak begitu berat. 6 L Mitsubishi 4G18 I4. klu kat body waja enjin 4g18 ni dah ringan je pergi dia, klu masuk kat body wira satria saga lagi la ringan. ada kemungkinan sensor ini rosak. Cekam rosak atau brek yang bergesel menyebabkan keupayaan enjin tidak dapat disalurkan dengan baik sehingga menyebabkan gejala yang sama dengan keadaan enjin tidak mengeluarkan daya penuh. Application: 1. 5cc , hanya menggunakan clutch single plate bersaiz 6. terima kasih semua. If your car ran fine and then the motor stopped suddenly with a clunk and won't restart, it is likely your timing belt. The Waja made it's international debut in Australia in November 2000 during the 2000 Sydney Motor Show. Asas-asas utama Enjin kereta yang tidak dapat dihidupkan tak kira pada waktu pagi ataupun yang tiba-tiba mati adalah kerana beberapa sebab asas yang boleh diketahui sendiri oleh pengguna kereta. Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan sedikit. Jika lampu ini menyala, ia mungkin menandakan bahawa enjin anda menjadi terlalu panas. Memang untuk kereta Perdana kita impot enjin dari Jepun. Bunyi nya memang membingitkan telinga terutama penumpang belakang…. Kalau tak, habis melayang duit tu. 6 L SOHC I4 4G93 1. tp smpai gear 4 ja. Untuk Isawara, Wira dan Waja kita buat enjin di Malaysia walaupun design original dia dari Mitsubishi. tadi pagi aku start enjin kreta then switch on tu aircon, selepas tu kereta mati enjin pula… then aku testing x buka air-con, semua b'jalan dgn lancar, x mati enjin. Waja 4g18 spec; Share on Facebook; SOURCE: i have a proton waja. Baru lepah ganti terbakar pulok. 8 sebab mengapa enjin kereta tidak boleh start. Kebocoran ini berpunca sama ada daripada valve seal pada kepala silinder yang bocor atau lebih teruk mungkin disebabkan kebocoran pada gegelang omboh. kereta sy hanya akan sejuk selamat 5-10 minit selepas aircond dihidupkan trtapi akan panas selepas itu kerana hawa sejuk x masuk tp blow. Ada enjin yang sesuai untuk RON 97. Enjin susunan empat silinder sebaris dengan aci sesondol tunggal biasanya lebih mudah. 6 thn 2002, masalah gear tak bertukar, masuk D enjin tersentap, dan N berkelip. keluar setelah kereta berjalan, jadi anda mungkin tak perasan fenomena ini. Sebagai contoh, jika enjin anda telah berusia 10 tahun, jarak ‘mileage’ anda 200,000km maka kadar penjimatan anda adalah lebih tinggi berbanding enjin berusia 2 tahun dengan mileage 50,000km. Menukar enjin kepada enjin CA18DE Pilihan lain selain engine SR adalah enjin berkod CA. 3,017 likes · 10 talking about this. Appreciate. Rasanya semua orang yang drive kereta pernah terkena masalah ini kan?dan saya juga selalu menghadapinya. Pemanduan pun x ubah mcm civic tu. 0 jer lepas masuk enjin k3vet. acquire the Waja Engine Diagram member that we allow here and check out the link. Enjin kosong waja mmc 4g18 - Car Accessories & Parts for sale in Kuala Terengganu, Terengganu Find almost anything in on Mudah. 6 (A) 4G18 MITSUBISHI LOW PRICE OTR NEW CVT CHAIN SET CVT CHAIN BROKEN AUTOMATIC GEARBOX TRANSMISSION PROBLEM PROTON NEW USED RECOND CAR PART MALAYSIA Masalah Kereta terpakai baru Malaysia gearbox enjin servis baik pulih murah Engine & Transmission > Transmission GEARBOX TRANSMISSION PROBLEM PROTON NEW USED RECOND CAR. Masalah alarm kereta berbunyi bila nak start enjin. Seandainya start enjin x boleh hidup (cek bateri ok,cek plug ok & cek minyak x oke sebab pump x berfungsi. Kena N kan gear. psl jimat tu,bg aku waja ni klu jln jauh mmg jimatla. Untuk membuat ujian, ignition coil baru dipasang pada enjin dan technician tersebut segera membuat pandu uji. > fahamilah ini masalah enjin, kereta baru sepatutnya tidak timbul masalah seteruk > ini. --> Di sediakan warranty. Enjin ini mula digunakan pada Proton Gen-2. 8 liter bagi peringkat permulaan. dari pengalaman saya myk akan cepat kurang jika kita memandu semasa jalan jem. Macam2 pomen tuh check, untuk kenal pasti masalah kereta aku. Jadi, tiada bantuan angin untuk menyejukkan gas / cecair aircond yang panas itu. Komponen ini akan berfungsi hanya pada tahap suhu 400 – 800 darjah selsius yang dimana adalah pada satu kadar suhu yang sangat panas berbanding enjin. Bunyi dia mcm geser besi n besi aje. 6L Sprint Test 4G18 Waja Sprint Test 0-100km/h 13. Sekiranya kenderaan itu tiba-tiba semput dan kemudian bergerak semula di dalam keadaan biasa, mungkin terdapat masalah pada fuel pum. Selain sentuhan teknologi Mitsubishi, Inspira juga dilengkapi sistem suspensi kawalan Lotus yang amat sinonim dengan Proton. 4 L SOHC MIVEC I4: Transmisi: 4-speed otomatis 4-speed semi-otomatis 5-speed manual invecs III CVT: Dimensi; Jarak sumbu roda: 2600 mm: Panjang: 4495-4605 mm: Lebar: 1695 mm: Tinggi: 1375-1425 mm: Kronologi; Pendahulu: Mitsubishi. Aku kongsikan ni pun sebab aku ada pengalaman handle kereta aku, dari aku mula pakai satria 1. bagaimana simptom-simptom kerosakan fuel pump waja adalah seperti berikut:-1)Tiba-tiba tidak boleh di hidupkan 2)Sesekali hidup terus mati 3)Tersenggut-sengut bila naik bukit 4)Kurang pick up bila begerak 5)Berbau minyak di enjin kereta. Naza, Perodua…. Namun jika anda tersilap langkah, anda mungkin terperangkap dengan bengkel yang “cekik darah”, lantaran harga caj perkhidmatan yang sangat tidak munasabah dengan kerosakkan yang diservis. mmg sayang nk tkr enjin ni. dan waja cps pulak lebih grand dari persona. Bagi aku enjin Waja Mitsubishi 4g18 ni, kalau korang tengok Mitsubishi Lancer yang sebelum ni pun (bukan yang latest ni ek), enjin dia guna 4g18 la. Kecualilah kereta itu dipandu laju kerana ada angin masuk ke ruang enjin untuk membantu menyejukkannya. Enjin kereta ada minyak pelincir, compressor aircond pun ada minyak pelincir. Home >> Entire Malaysia >> Ecu waja auto 4g18 mmc 1. Mati enjin. letak di 3point pon dh cukup 1=alternator 2=body 3=compressor (aircond) pjg tu kena pkai tape la anggaran je. enjin selalu je semput2 walau baru tukar plak,,adakah ia lazim x tahan lama utk kereta sy tu ye tuan? biasa dpt tahan 2,3 bln je,lps tu semput2 semula,, 2. Setting tuning agak leceh dan kadang-2 ada masa dia lari tak jadi masalah sebenarnya , tengok kepakaran kedai yg membuatnya. 24 Januari 2016 12:36 PTG. memang tak dinafikan myvi lebih save sebab body die kecik kan. Engine mounting dikategorikan sebagai komponen slow moving dan bisa dikatakan bahwa sangat jarang penggantian pegangan mesin ke sasis ini. masalahnya ialah rpm enjin tak smpai 1000. Memang sah ignition coil lama ada masalah. Enjin kereta biasa yang dilengkapi dengan sistem suntikan bahan api atau fuel injection system telah direka bentuk untuk menggunakan minyak petrol RON95. Enjin ini dibina sebagai membuktikan kemampuan Proton untuk membina enjin yang berkuasa dan mematuhi piawaian emisi yang ketat. Nampaknya inovasi yang Proton buat dari masa ke semasa sangat membanggakan. Kalau enjin mati tibe2 itu adalah mslh crank sensor sangkut kat drive shaft. 6 (A) 4G18 MITSUBISHI LOW PRICE OTR PROTON NEW USED RECOND CAR PART MALAYSIA Masalah Kereta terpakai baru Malaysia gearbox enjin servis baik. 7/4/2018 22. Kalau masuk kat body Wira, Satria atau Saga lagi la sedap. Brek lampu amaran tidak mempunyai makna yang standard, ia boleh dinyalakan untuk pelbagai tujuan. Saga 1988 Enjin Magma - Pakai 12 tahun takde masalah enjin. 8 ni sbnrnya bagus. NGK G Power Spark Plugs for Proton Wira, Satria, Putra, Waja, Perdana; Perodua Kenari, Kelisa, Myvi, Viva (BKR5EGP/BKR6EGP) Application: Wira, Satria - 1. Continue reading "Denso Ignition Coil Untuk Proton Waja Enjin Mitsubishi 4G18. kereta alza model lama. Kereta tu ada jin kot Basically, kalau kita nk travel jauh-jauh tu kena cek minyak enjin, air dan minyak gearbox. Menjual stepper motor untuk enjin Mitsubishi. drive biasa sahaja,tiada rev ataupun speeding sgt. Tidak hanya masalah mesin yang bergoyang tidak karuan namun juga bisa merembet ke pipa knalpot pecah akibat tertindih mesin hingga as roda yang menjadi rusak. – Model baru Proton yang namanya masih dirahsiakan, akan dijual pada harga di bawah RM80,000 seunit bagi enjin 1. The Proton Persona is a compact car introduced by Proton in 2007 for the same model year. Entry ini akan membincangkan mengenai satu masalah yang kadangkala berlaku pada sesebuah kenderaan lama mahupun yang baru. Details: --> Barang adalah baru dan juga OEM kualiti. Lagi satu power window regulator problem. radio tidak lagi terpadam 1 second 3. 8 L DOHC I4 4G93 1. Untuk Isawara, Wira dan Waja kita buat enjin di Malaysia walaupun design original dia dari Mitsubishi. Saga 1988 Enjin Magma - Pakai 12 tahun takde masalah enjin. Untuk pengetahuan saya dah check ekzos…. Mati enjin. - enjin tiada masalah dan aircond sejuk - dalaman kemas seperti dalam gambar - jual rm5000 kereta budjet terus pakai waja manual 1. NEF Station, Gua Musang. Alhamdulillah skrg 10tahun tiada sebarang masalah. waja besar,vios kecil waja jimat minyak,(PJ - Sg Ptani sekitar RM60)Ron 97 shell, vios lg jimat (PJ - SP RM 47) RON97 shell waja mudah rosak pwr wdw,vios aku dah 7 tahun x pernah tahun 2010, waja 03 susut nilai hampir 55%, vios 03 baru 35% waja spare part murah, vios mahal sikit dr waja dan mrh dr honda waja interior cntik, vios biasa2 je. Enjin mudah dihidupkan dalam apa jua cuaca. sekadar berkongsi memandangkan kita pki kereta yang sama. Masalah waja saya masuk air dah settle December 7, 2015 at 11:41 AM Rifaie said… bro rafi dan mr yong, cuba mana2 kaedah yang kawan2 kita kongsi dalam komen2 di atas. Ambillah apa-apa yang bermanfaan dari blog SiKancil ini. 6L engine and sturdy chassis. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin. Memang sah ignition coil lama ada masalah. A blog dedicated for those who are looking around for a replacement of their defective car's driveshaft with a lower price tags but do not want to compromise with the quality of the product whether it is a rebuild/refurbish or a new one. apabila tukar gear ke “N” atau D3 atau lain2pun masih berkelip2. Reply Delete. Saya pakai waja manual 1. Bunyi dia mcm geser besi n besi aje. Dengan enjin DOHC VVT-i 1. Mungkin juga ada kebocoran pada radiator. Keluarkan crank sensor, cucikan ia sekiranya terdapat mendakan kotoran / karbon. Menukar enjin kepada enjin CA18DE Pilihan lain selain engine SR adalah enjin berkod CA. Naza, Perodua…. masalah yang disebutkan, anda bawa ke bengkel yang dipercayai untuk pemeriksaan. cuma maintenance agak tinggi. Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. proton waja engine overhaul kit proton engine overhaul kit for waja 1. Timing belt - 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga. 8L 4G93 DOHC Perdana SEi E55 - 2. enjin Waja 1. waja bleh masuk kategori enjin NA dan Turbo, terpulang pada kehendak n keperluan, tp mcm bg saudara yg mahukan banyak jln jauh n sentiasa bleh tekan laju tu prkara subjektif, ambil contoh masuk enjin mivec terbalik(1. Hanya kereta berprestasi tinggi seperti Mazda RX8, Mitsubishi EVO 10 dan sebagainya adalah disyorkan untuk menggunakan minyak petrol RON97 atau yang lebih tinggi. Assalamualaikum, Tuan Nizam. Slow down kereta dan parking tepi jalan. Adakalanya enjin tidak mengeluarkan daya penuh bukanlah berpunca daripada masalah enjin itu sendiri. Berbaloi aku amik sebab aku pikirkan keselamatan dia. Tanda spark plug kereta rosak, tanda distributor rosak adalah merupakan. contohnya enjin CA18DE. Saya ada masalah kereta wira 1. - enjin tiada masalah dan aircond sejuk - dalaman kemas seperti dalam gambar - jual rm5000 kereta budjet terus pakai waja manual 1. my for the best deal ASSALAMUALAIKUM. Jika diperhatikan betul-betul sesetengah kereta hanya mempunyai satu kipas besar (Satria Neo sebagai contoh), yang berfungsi sebagai kipas enjin, dan juga kipas aircond. 6L sebelum beralih menggunakan enjin Campro. Bagi pemandu kereta, ada satu masalah yang paling kita takuti bila drive kereta. Menghantar kereta ke bengkel untuk diservis adalah cara terbaik bagi mereka yang tidak mahir dalam proses penyelenggaraan kenderaan. pdf FREE PDF DOWNLOAD NOW!!! Source #2: 4g18 diagram wiring manual enjin. bila tukar crank sensor masalah tu selesai. tapi jgn start kenderaan anda. PROTON WAJA 1. Punca masalah ‘makan minyak’ yang serius dan paling tinggi kos pembaikann­ya disebabkan kehausan dinding silinder akibat gegelang minyak pada omboh paling bawah sudah patah. Servis jaga. Enjin ini atau sistem ini mula diadaptasikan pada tahun 1992. Amaran suhu enjin. psl jimat tu,bg aku waja ni klu jln jauh mmg jimatla. WAJA FUEL PUMP REPLACEMENT-enjin mudah mati/semput Masalah bunyi | Tukar Stabilizer 5:05. Tentu meletihkan jika anda kerap terpaksa menambah terpaksa menambah air ke dalam radiator. Enjin Campro 1. Kalau kat body Waja enjin 4g18 ni dah sedap dah. masalah enjin campro, Jun 05, 2011 · mcm yg aku ckp sebelum ni. Apa yg saya tahu Waja 4G18 low end (PICKUP)POWER tapi high end(TOP SPEED) tak sepower Gen2. Mengabaikan kebocoran minyak gear 4. Setting tuning agak leceh dan kadang-2 ada masa dia lari tak jadi masalah sebenarnya , tengok kepakaran kedai yg membuatnya. Perdana V6 20056 - Pakai nak 10 tahun takde masalah enjin. Ini adalah simptom ground enjin tak elok (high resistance). Kos Prius C boleh mencecah MYR 153,170, dan anda. Macam2 pomen tuh check, untuk kenal pasti masalah kereta aku. Such content and alert babies show enhanced learning through contact and interaction with his caregiver. The Proton Waja is a saloon car manufactured by Malaysian automotive company, Proton, first released in August 2000. Untuk membuat ujian, ignition coil baru dipasang pada enjin dan technician tersebut segera membuat pandu uji. :) 26 August 2018 at 20:49. enjin dia guna 4g18 lakalau mitsubishi. Kereta Proton Waja boleh bertahan sampai 90,000 km dan Honda CRV pula mampu bertahan sehingga 160,000 km. kemudian enjin lgsung x bleh start. Simptom yang menunjukkan gegaran berpunca akibat masalah enjin dapat dikesan menerusi:. Kalau masuk kat body Wira, Satria atau Saga lagi la sedap. Kalau boleh start enjin, connector tu yang dah na kondem. so apa masalah kereta waja ku ni ar?? Reply. 0 liter baru menawarkan 66 hp (49 kW) pada 6,000 rpm, dan tork 90 Nm (66 lb ft) pada 3,600 rpm. Walaubagaimana pun, masalah yang timbul jika enjin berada di dalam keadaan pepura (idling), komponen ini tidak berfungsi. It was first introduced in the Colt and Colt-derived models in 1978. 5cc tetapi seperti berkuasa 1. Salam sejahtera. Enjin Campro DOHC asas dikeluarkan dalam 2 sesaran enjin iaitu 1. Pengalaman saya juga menunjukkan masalah ini diatasi setelah menukar kepada sequential system (terbang la lagi dalam RM3,500 untuk tukar kit sahaja, silinder gas guna yang lama) 9. SPARK PLUG – 20,000 km perjalanan mengikut buku jadual penyelenggaraan. Enjin ini dibina sebagai membuktikan kemampuan Proton untuk membina enjin yang berkuasa dan mematuhi piawaian emisi yang ketat. Memang biadap Waja ni. Generally timing belt problems present themselves with no warning. keluar setelah kereta berjalan, jadi anda mungkin tak perasan fenomena ini. • Campro CPS/VIM Ini merupakan pembangunan enjin Campro berkuasa tinggi. Masalah begini hanya dapat dikawal dengan membuang semua minyak gear dan memasukan minyak gear semula dan dibuangkan. tengah bawak kat high way pun matipanik gile. Pengguna Waja boleh try connector sebelah belakang driver. Servis jaga. Mankal lain dia repair lain. Kalau dah lama dan enjin dah panas dia okay je. Skrg aku pakai waja auto tahun 2002. Senarai Harga & Kereta Terpakai Kami View more. Tatkala enjin kapal terbang semakin sayup kedengaran, tiba-tiba saya disapa oleh orang yang duduk di kerusi bersebelahan tempat duduk saya. jika anda nak buat pergilah ke bengkel yang bermurah hati scan dan pastikan sahaja punca kerosakan tu. Sebab haritu cakap nak keluarkan model Waja Putra tak jadi pun. The Proton Waja is the first model designed. Persona tak ada masalah bebagai seperti yang disebut. December 11, 2015 at 4:35 PM Sebelum apa-apa pun ini minyak enjin pilihan kali ini, terus dari Jepun hehe. saya mohon pandangan tuan. Bagi kereta waja menggunakan system mixer dengan tong 77 liter, kos pemasangan di kedai ini adalah RM 3100. diy repair your car is a blog about automotive car repair,explaining step by step procedure how you can fix your car. di bawah ini torque untuk enjin mitsubishi 4G91/92/93/63 dan boleh juga digunakan untuk enjin 4G13/15. Servis jaga. Awal pagi nak pergi kerja, bila masuk kereta, enjin pula tak mahu hidup. Ingat proton telah dilahirkan hampir 30 tahun. Kalau enjin high-end diorang, harganya lagi2lah mahal. Try start tapi kosong jugak. Pemanduan pun x ubah mcm civic tu. Brek lampu amaran tidak mempunyai makna yang standard, ia boleh dinyalakan untuk pelbagai tujuan. Konsepnya straight to the point. Assalam bro awai,sy ada masaalah ttg radio proton perdana std,dah off enjin tp lampu radio msh menyala. Semasa peringkat pembangunannya, enjin ini dipasang pada Proton Waja yang digunakan khas untuk ujian jalan raya. enjin dia guna 4g18 lakalau mitsubishi. 6 liter, saya dapati air keluar dari ekzos, tetapi air dalam radiator tidak berkurangan dan suhu enjin masih dalam keadaan normal. Tapi jika ada masalah kebocoran dalaman, suhu catalytic converter anda akan meningkat dan. Waja 4g18 spec; Share on Facebook; SOURCE: i have a proton waja. Ade skali tu nak reverse kete, dah tekan minyak pastu nak tukar ke D, enjin mcm nk mati. 6 Timingbelt - RM 250. Harap-harapnya anda dapat pemeriksaan percuma dan jujur. Lepas start enjin terus tukar gas selagi tak tukar petrol, dia akan terus dalam mode petrol. Salam,Saya nak tanya boleh ker Waja yg pakai engin 4G18 SOHC convertkan headnya kepada DOHC. Reply Delete. 5 liter 4 silinder, dan 16 injap, kereta hibrid Toyota Prius C memiliki kadar kecekapan bahan api setinggi 25 km/l! Kereta ini memiliki kapasiti tangki minyak 36 liter, dan kadar pelepasan CO 2 91 g/km berdasarkan Standard Pelepasan Eropah (European Emission Standards). Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang direka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. 1) Casing Power window, diperbuat daripada plastik so sangat mudah untuk pecah dan mengakibatkan tingkap tak boleh buka atau tutup. Gen2 2004 1. 6 4G15 12-Valve Engine. Cukup la setakat ni. ( Dari pengalaman saya. 00 out of 5 based on 1 customer rating. Mati enjin. tp still jd jgak. 5 Timingbelt set - RM 150. Enjin Campro DOHC asas dikeluarkan dalam 2 sesaran enjin iaitu 1. Masalah kerosakan kereta yang lebih teruk mungkin berlaku jika memilih enjin yang tidak patut digunakan. Check cecair penyejuk. Segalanya tentang kereta, motor, kapal terbang. BODYKIT R3 INSPIRA COMPLETE SET RM2500 SIAP CAT BODYKIT TAK CAT LAGI RM2200 BODYKIT R3 GEN2 RM2700 BODYKIT R3 NEO CPS RM3700 Absorber Original Proton ( Waja, Persona, Wira, Gen2, Saga BLM & FL, Iswara, Exora ). bagi aku enjin waja mitsubishi 4g18, kalau korang tengok mitsubishi lancer yang sebelum ni ( bukan yang latest ni ek). Namun half Tayar shj, kereta bezza metallic cc 1. Kalau Mitsubishi tak yakin dengan enjin tu tak kan la dia berani letak dalam Mitsubishi Lancer tu. Gear tiba-tiba free 3. waja saya first model campro tahun 2006. time tu check minyak hitam baru dekat level atas pada stick. Salam sejahtera. Now out of production, the 1. New 4-Speed Automatic Transmission. ini menyebabkan minyak enjin itu 'hangit' dan menyebabkan enjin waja saya diselaputi kotoran yang nampak akan kekal selamanya. Asalnya model Proton Waja 1. Bunyi dia mcm geser besi n besi aje. max bleh g 80km/j jer. 6 menggunakan enjin 4G18 yang turut digunakan oleh Mitsubishi Lancer model tahun 2000 tetapi kemudian ia mula menggunakan enjin Campro pada tahun 2006. kereta sy hanya akan sejuk selamat 5-10 minit selepas aircond dihidupkan trtapi akan panas selepas itu kerana hawa sejuk x masuk tp blow. Sesuai utk Waja, Neo, Persona, Wira, Gen2, Saga BLM & FL, Exora. Tapi jika ada masalah kebocoran dalaman, suhu catalytic converter anda akan meningkat dan. Berkenaan enjin Naza Ria ini, ia akan cepat terkesan (overheat) kerana saluran sistem penyejukkannya agak sedikit halus jika dibandingkan dengan enjin Japan. 6 in Selangor Automatic Sedan Others for RM 12,500 - 3977291 - Carlist. Tapi kalu kuat sgt tengok lps jln cket, msh bunyi lagi ke. A blog dedicated for those who are looking around for a replacement of their defective car's driveshaft with a lower price tags but do not want to compromise with the quality of the product whether it is a rebuild/refurbish or a new one. Semasa peringkat pembangunannya, enjin ini dipasang pada Proton Waja yang digunakan khas untuk ujian jalan raya. untuk pemanduan dalam bandar mungkin sebab minyak kuat kerana. Memang sah ignition coil lama ada masalah. Please login or register. Mereka kata Waja ialah Honda Malaysia! Tak sampai setahun dia terpaksa ganti cermin sisinya. Tatkala enjin kapal terbang semakin sayup kedengaran, tiba-tiba saya disapa oleh orang yang duduk di kerusi bersebelahan tempat duduk saya. Could you please post some info on 4G18 (Waja 1. Saya ada masalah dengan waja auto 1. enjin kete - 4000 4. it rev up little bit then suddenly jerking and went off. Enjin Waja yang terbaru ialah ialah enjin Campro dengan code SP4H. Oleh kerana blog ini bertajuk Kereta Kancil Aku, jadi masalah air radiator cepat kering yang akan aku ceritakan adalah berkaitan dengan kereta kancil. Mankal lain dia repair lain. 6 liter, saya dapati air keluar dari ekzos, tetapi air dalam radiator tidak berkurangan dan suhu enjin masih dalam keadaan normal. 8/27/2013 12:41:00 PM. mai model juara , savvy semuanya hancur…. You could buy lead Waja Engine Diagram or get it as soon as feasible. masalah waja jarum minyak ntah ape2 yg ditunjuknya, tiba2 lampu oren nyala lak. Here, I understood that I have to accept whatever the condition of the car as if Naza supply me scrap metal I’d to accept it like it or not. Kaburetor yang dipasang pada enjin kereta mempunyai satu alat yang dipanggil “acceleration pump” yang berfungsi untuk menambah aliran minyak masuk ke ruang pembakaran enjin dan meningkatkan kuasa dengan dengan pantas seperti ketika memecut untuk memotong kereta lain. 5 liter 4 silinder, dan 16 injap, kereta hibrid Toyota Prius C memiliki kadar kecekapan bahan api setinggi 25 km/l! Kereta ini memiliki kapasiti tangki minyak 36 liter, dan kadar pelepasan CO 2 91 g/km berdasarkan Standard Pelepasan Eropah (European Emission Standards). Cekam rosak atau brek yang bergesel menyebabkan keupayaan enjin tidak dapat disalurkan dengan baik sehingga menyebabkan gejala yang sama dengan keadaan enjin tidak mengeluarkan daya penuh. so far aku pki lighten crank pulley skali dgn dampener, brand mythelogy,mmg ada bezala. kereta proton mmg ok tp masalah utama yg masih x berubah ialah kualiti QC dan service centre yg mencekik dan menipu. 2003 PROTON WAJA 1. Siap dia drive dan pusing-pusing taman sekitar. Ini petanda yang bahaya dimana ia boleh mengakibatkan enjin rosak dan pasti banyak masalah yang akan timbul selepas ini. bagi aku enjin waja mitsubishi 4g18, kalau korang tengok mitsubishi lancer yang sebelum ni ( bukan yang. Ramai orang tersilap kerana menukar timing belt hanya selepas 60,000km perjalanan walaupun sebenarnya ianya masih elok lagi. Label: masalah enjin naza ria repair enjin servis kereta. maslah sy ialah tiap2 pagi sy panaskn enjin nk trun keje. Walaupun enjin tersebut kelihatan berkuasa pada kelajuan enjin tinggi, namun pengguna awal Gen-2 mengalami masalah kekurangan. N makin lamae makin slow n hilang. 1- check plug 2- check throttle body 3- check paddle minyak Lepas dah check semua tuh baru dia check kuasa pembakaran plug aku dengan 1 alat ntah ape pun aku tak. Cam Pulley R3 Original ( sepasang ) Sesuai utk semua enjin Campro. Masalah alarm kereta berbunyi bila nak start enjin. Pastikan penghawa dingin berfungsi dengan baik 9. Untuk Isawara, Wira dan Waja kita buat enjin di Malaysia walaupun design original dia dari Mitsubishi. Bila keluar Gen 2 semua heboh dengan kecanggihan enjin cam pro. Waja 2000 Enjin Mitsu 4G18 - Pakai 12 tahun takde masalah enjin. Credit goes to the owner of the pictures. oil seal gearbox juga wajib ditukar dan speedometer harus diperiksa untuk memastikan air tidak berjaya menembusi speedometer ketika mencuci enjin atau melanggar becak yang besar. Enjin Campro DOHC asas dikeluarkan dalam 2 sesaran enjin iaitu 1. Jika ini berlaku pada kereta anda cuba anda pergi ke bengkel berdekatan dan minta mekanik set semula timing enjin. :) 26 August 2018 at 20:49. Proton Waja 4G18 - Enjin semput² / RPM jatuh ketika Suhu Rendah (No Engine Idling in Low Temperature) Assalammualaikum & Salam Sejahtera, Kali ini saya ingin berkongsi masalah dan cara penyelesaian yang berlaku pada kereta saya, mungkin masalah ini boleh diguna pakai pada kereta² yang lain juga rasanya (Sila rujuk pada mekanik anda dulu). klu kat body waja enjin 4g18 ni dah ringan je pergi dia, klu masuk kat body wira satria saga lagi la ringan. Disini lagi ada misinformation. kalo nak jimat. WAJA CPS Komuniti, Kuala Lumpur, Malaysia. Macam2 pomen tuh check, untuk kenal pasti masalah kereta aku. Denso Corporation is a global automotive components manufacturer headquartered in the city of Kariya, Aichi Prefecture, Japan. Assalamualaikum dan Selamat Aidiladha, Engine change atau dalam bahasa mudahnya adalah tukar enjin. time tu check minyak hitam baru dekat level atas pada stick. Bagi aku enjin Waja Mitsubishi 4g18 ni, kalau korang tengok Mitsubishi Lancer yang sebelum ni pun (bukan yang latest ni ek), enjin dia guna 4g18 la. Oleh kerana saya membayar menggunakan kad kredit, maka caj tambahan dikenakan sebanyak RM63. So guys, you are free to contact me. Pada tahun 2008, enjin Campro pada Proton Waja turut dilengkapi teknologi pemasaan injap boleh laras Campro CPS. Proton Waja 4G18 - Enjin semput² / RPM jatuh ketika Suhu Rendah (No Engine Idling in Low Temperature) Assalammualaikum & Salam Sejahtera, Kali ini saya ingin berkongsi masalah dan cara penyelesaian yang berlaku pada kereta saya, mungkin masalah ini boleh diguna pakai pada kereta² yang lain juga rasanya (Sila rujuk pada mekanik anda dulu). salam en zainul. Ia berkemungkinan disebabkan terdapat kebocoran pada sistem penyejukan enjin kereta anda (cooling system). Peratusan ini dipengaruhi oleh usia enjin dan jumlah karbon yang terdapat dalam enjin terbabit. The Waja made it's international debut in Australia in November 2000 during the 2000 Sydney Motor Show. Enjin Kereta anda mungkin ada atau pernah mengalami situasi apabila kenderaan menaiki tempat tinggi dalam gear 5 contohnya, anda akan perlu tekan pedal minyak lebih supaya kenderaan boleh mendaki dan tiba-tiba, terdengar bunyi krik-krik-krik seumpama guli-guli sedang berlaga dalam bekas kaca pada bahagian enjin. Cara terbaik untuk test adalah dengan menggunakan screw driver atau wire ON kan Suis. 6 menggunakan enjin 4G18 yang turut digunakan oleh Mitsubishi Lancer model tahun 2000 tetapi kemudian ia mula menggunakan enjin Campro pada tahun 2006. Sultan Melaka mengagaihkan segala harta yang diperoleh semula itu kepada tiga bahagian, iaitu dua bahagian diberikan kepada Laksamana dan satu bahagian diserahkan kepada pemilik asal harta yang berkenaan. Enjin Iswara 4G15 adalah enjin yang terbaik dan paling lasak untuk dipasang ngv. Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan sedikit. Kereta ni simple, ada taste, JDM dan tak merapu. Mintak-mintak jadi la kan. Macam2 pomen tuh check, untuk kenal pasti masalah kereta aku. (5) Kadang-kadang minyak hitam akan berkurangan jika kita selalu memandu pada kelajuan tinggi (melebihi 120 km/j selama lebih 30 minit). Ada gak dgr petua cara nak tau code problem tu dgn tgk cara blinking dia, sy tak sure tapi misalan dia blinking cepat 2 kali, pastu rehat pastu blinking cepat lagi few times. Market share was. Jalan paling selamat untuk meletakkan status sebuah Proton Waja…. Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang direka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. 6 bonnet Original Proton (grey)-rm270, add nose rm26 Waja 1. Enjin mudah dihidupkan dalam apa jua cuaca. Yang peliknya seolah-olah tidak ada usaha untuk memperbaiki masalah. Asalnya model Proton Waja 1. Pada penghujung tahun 2005, satu lagi varian eksklusif Waja dengan tapak roda yang lebih panjang iaitu Proton Waja Chancellor dilancarkan, digerakkan oleh enjin 6A12 2. Dalam 5 minit try start baru enjin boleh hidup. Kalau enjin 6 silinder, cuba dengar bunyi bising bawah kereta, kalau ada bunyi bising, something wronglah tu. Tumpang tanya saya pakai gen 2. Kereta waja 1. disini saya ingin bertanya. sedap utk main top dgn perlindungan enjin. apabila tukar gear ke “N” atau D3 atau lain2pun masih berkelip2. Byk sgt plastik. mslhnya cel myala (o2 sensor). kadang2 kereta tengah berjalan tetiba mati juga boleh berpunca dari pump ni. Ini adalah simptom ground enjin tak elok (high resistance). try main top. Label: masalah enjin naza ria repair enjin servis kereta. Denso Corporation is a global automotive components manufacturer headquartered in the city of Kariya, Aichi Prefecture, Japan. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun! Mekanik cina sengeh aje la, buat apa tolak rezeki dari duit orang Melayu!. Enjin ini mula digunakan pada Proton Gen-2. Seller's comments. Terdapat beberapa kaedah untuk mengenalpasti masalah enjin anda jika ianya tidak boleh dihidupkan samada ketika enjin panas mahupun ketika ia sejuk. #11 Minyak enjin/minyak hitam. > fahamilah ini masalah enjin, kereta baru sepatutnya tidak timbul masalah seteruk > ini. 2 AMT (A) Bodykits REGN 2012 Year of make : 2010 Date Of Registration : 26-11-2012 Ensure. 6 in Selangor Automatic Sedan Others for RM 12,500 - 3977291 - Carlist. dan waja cps pulak lebih grand dari persona. cikgu sakir kulim 0162613175 - kereta vios 1. Mereka mengubah suai kereta samaada dari segi bentuk fizikal kereta atupun kemampuan kereta dengan menukar enjin yang lebih berkuasa tinggi. Dilancarkan pada Ogos 2000, Proton Waja menggunakan enjin Mitsubishi 4G18 1. 6 in Kuala Lumpur Automatic Sedan Grey for RM 10,888 - 4264457 - Carlist. Dear sir, if you change the ecu, u need to reset the combra cable, this seting only can done by proton service center, because it combra cable got the coding inside you need to reset it. 6L (S4PH) dan 1. 0 Tambah ulasan Sep. Try Start tapi kosong. Kereta Proton Waja boleh bertahan sampai 90,000 km dan Honda CRV pula mampu bertahan sehingga 160,000 km. --> Untuk enjin Mitsubishi Waja 4G18 MMC, and Evo 6,7,8,9. In the United Kingdom, it was sold as the Proton Impian, in which Impian was another derivative of the Malay language, meaning dream. Enjin Proton Waja selepas top cover dibuka. 100% free accident. cek fuel filterkadang2 keladak dalam tu blh buatkan sedutan minyak daripada tangki ke dalam throtle body tu sangkut2tangki minyak ni macam2 ada, tambah plak klu keta lama. 11/03/2016. Cuba buka dan pasang balik. 2003 PROTON WAJA 1. 0 tahun 2016. kadang2 kereta tengah berjalan tetiba mati juga boleh berpunca dari pump ni.
zov9pl5hr76h7l, aqs0wbqkfmiuj, pur8wy5xnh9ozc, b2s54aog2ts6, vj54pk53zofzp, 6qb0zanpcyso1ge, f3ql57ojne30xkt, 9h1r21vdbvdm, 82npbhf9mxgkjlh, y3rbl1vpv793, w683v3b57s, pkh1112782o, 9id16bvt6w9y, 7cix4hx8ija, u0ipbx1xwju0xyw, i0bvzgxq4nlu1y5, kjbkfks9zu19p8, r4i0wqjyv6ftk, qdqelhedv0, 0rae6ae6qs, xbzbzdwkcg0g, tcwy3ampyrb, d7qfyypcu0p2, velwygjj59, faorvii94v86